Peruansk ceviche: friskhet, smak og tradisjon i hver bit
Når vi snakker om retter som vekker sansene og tar oss rett til Stillehavskysten, er den klassiske peruanske cevichen uten tvil kongen. Frisk, syrlig, livlig – og med akkurat passe sting – er ceviche ikke bare en oppskrift: det er identitet, arv og fremfor alt... en fest for smaksløkene!
I dag deler vi en autentisk og enkel oppskrift slik den lages i Lima – hjemme, på stranden eller hos bestemor.
Hva gjør ceviche så spesiell?
Den elegante enkelheten: fersk hvit fisk kuttet i små terninger, “kokt” i limejuice, blandet med ají limo, rødløk og frisk koriander. Serveres med søtpotet, kokt mais (eller cancha serrana hvis du får tak i!), og hver ingrediens fremhever de andre.
Men det som virkelig gjør den unik er leche de tigre – den kraftige, hvite saften som blir igjen i bollen. Mange i Peru sverger til den som en energigivende eliksir!
Ingredienser (til 2 personer)
-
300 g fersk hvit fisk (helst corvina, sjøtunge eller havabbor)
-
6 lime (saftige og nyklemte)
-
½ rødløk i tynne skiver
-
1 ají limo (kan erstattes med mild rød chili eller rocoto)
-
En håndfull frisk koriander, finhakket
-
Salt etter smak
-
Litt nykvernet pepper
-
1 hvitløksfedd, revet (valgfritt)
-
1 kokt søtpotet i skiver
-
Kokt mais eller cancha serrana
-
Salatblader til servering
Slik gjør du:
-
Kutt fisken:
I terninger på ca. 1,5–2 cm. Bruk en skarp kniv og kalde hender. Ceviche handler om respekt for råvaren. -
Press limene:
Press dem kun én gang, ikke for hardt – for å unngå bitterhet fra den hvite hinnen. -
Lag marinaden:
Legg fisken i en glass- eller stålbolle. Tilsett salt, pepper, hvitløk og finhakket chili. Bland forsiktig. -
Tilsett limejuicen:
Hell over til fisken så vidt dekkes. La stå i 5–10 minutter. Du vil se at den blir hvitlig – da “koker” den. -
Ha i løk og koriander:
Tilsett like før servering slik at løken beholder sin sprø tekstur. -
Server med stil:
På en dyp tallerken eller små skjell. Server med søtpotet, mais, salatblader og en skje (eller et glass!) med leche de tigre.
Tips fra La Bodeguita:
-
Bruk fisk som er helt fersk. Hvis du er usikker, kan du fryse den i 48 timer først.
-
Vil du ha litt ekstra smak? Tilsett litt kondensert melk i leche de tigre – en kystfavoritt i Peru!
-
Ser du etter ingrediensene? I vår nettbutikk finner du ají limo, cancha serrana og mais – rett fra Latin-Amerika 👉 labodeguita.no
Ceviche er ikke bare mat – det er en feiring!
Med en rett så full av karakter og sjel blir hver bit en hyllest til det latinske kjøkken. Perfekt til en lett lunsj, en spesiell kveld – eller bare for å unne deg noe ekstra godt.
Klar for å prøve? Del gjerne bildene dine og tagg oss med #LaBodeguitaLovers!